فواید سکنجبین |
... |
سکنجبین : از خواص بی نظیر سکنجبین چیزی میدانید ؟
سکنجبین از دیرباز یکی از معروفترین شربتهای ایرانی بوده و همه ما ترکیب کاهو و سکنجبین را به عنوان یک میان وعده لذیذ یا ترکیب آن با خیار و آبلیمو را به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه برای فرونشاندن عطش روزهای گرم تابستان تجربه کرده ایم.
این شریت متشکل از عسل و سرکه است که به میزان معینی درهم میآمیزند، ولی امروزه به دلیل گران بودن عسل از شکر استفاده میکنند. نام سکنجبین بر گرفته از مواد تشکیل دهنده آن یعنی سرکه و انگبین به معنی عسل است. در ادامه به فواید این خوراکی سالم میپردازیم.
طرز تهیه شربت سکنجبین
عسل ۵ لیوان
سرکه طبیعی (سرکه سیب، انگور ) ۲ لیوان
آب ۴ لیوان
چند شاخه نعنا تازه یا ۱ لیوان عرق نعنا
ابتدا عسل و آب را مخلوط کرده و بر روی حرارت قرار دهید. سپس نعنا را به مخلوط اضافه کنید، آنقدر روی حرارت نگهدارید تا شربت غلیظ شود سرکه را درون شربت بریزید و منتظر بمانید چند جوش بزند. شربت را از روی حرارت برداشته و بگذارید سرد شود. سپس آن را صاف کرده و درون شیشه ای خشک بریزید و در یخچال یا جای خنک نگهداری کنید. اگر از شکر به جای عسل استفاده میکنید ابتدا شکر را در آب حل کنید و از صافی بگذرانید و بعد اقدام به تهیه شربت نمایید.
خواص سکنجبین
شربت سکنجبین به علت وجود ویتامین D، کلسیم، منیزیم و فسفر موجب استحکام استخوانها و دندانها میشود و از بروز پوکی استخوان در افراد جلوگیری میکند. این شربت حاوی آنتیاکسیدانی قوی است که نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطان ها محافظت میکند.
این شربت با تصفیه کردن خون، غلظت خون را کاهش میدهد بنابراین برای مبتلایان به نقرس و اسید اوریک بالا مفید است. وجود املاح و مواد معدنی موجود در عسل نیز در سلامتی پوست و مو تاثیر به سزایی دارد.
با مصرف این شربت میتوان مشکلات و بیماری های زیر از بین برد. اگر چه باید خاطر نشان کرد که استفاده از طب سنتی هرگز نمیتواند جای استفاده از درمانهای پزشکی و دارو را پر کند. سایر خواص شربت سکنجبین به قرار زیر است :
کاهش حرارت و دمای بدن
کاهش فشار خون
کاهش صفرای بدن
درمان بی خوابی
اشتها آور
کاهش سردرد
مسهل و ملین
باز کردن انسداد عروق
درمان درد معده
درمان نفخ و مشکلات گوارشی
مشکلات ادراری
سکنجبین را می توان به روشهای مختلف استفاده کرد. در طب سنتی استفاده از این شربت به همراه گیاهان دارویی در رفع بسیاری از بیماری ها موثر است. استفاده از سکنجبین همراه با کاهو ، ترکیبی اشتها آور است.
در طب سنتی توصیه شده است که بعضی مواد غذایی را با مصلح آن مصرف شود، به این معنی که هر ماده غذایی در کنار خواص مفیدی که دارد ممکن است بر روی برخی از اعضای بدن تاثیرات نامطلوب نیز داشته باشد.
مصرف مواد غذایی یا گیاهان دارویی مصلح این عوارض ناخواسته را از بین میبرد برای مثال کاهو به تنهایی دارای طبعی سرد است و عوارضی نامطلوبی برای افرادی که سن بالا یا دارای مزاج بلغمی هستند بر جای میگذارد اما اگر به همراه سکنجبین مصرف شود این عوارض از بین خواهد رفت.
ترکیب آن با شیرین بیان گفته میشود در باز کردن قلنج موثر است، ترکیب آن با آب پخته کاسنی شاید طعم دلچسبی نداشته باشد اما بهترین دارو برای رفع تب شدید و طولانی مدت می باشد.
استفاده از این شربت باعث میشود تا سموم بدن از طریق ادرار یا عرق از بدن دفع شوند و این به بهبود عملکرد کبد و کیسه صفرا کمک خواهد کرد.
در افرادی که دارای مشکلات گوارشی هستند به خصوص افرادی که نفخ مبتلا هستند ترکیب سکنجبین و اسطوخدوس به عنوان یک داروی شفابخش شناخته میشود، با این حال باید دقت داشته باشید استفاده بیش از اندازه از سکنجبین برای مبتلایان به بیماری زخم معده مضر است.
ترکیب سکنجبین و ماء الشعیر نیز برای پاکسازی بدن از مواد زائد مورد استفاده قرار می گیرد. سکنجبین مواد غلیظ و چسبنده در مجاری بدن را جدا میکند و ماء الشعیر خاصیت شستشو دهندگی دارد و این مواد را از بدن دفع میکند. این پاکسازی به عملکرد بهتر کبد کمک میکند.
زمان مصرف سکنجبین
توصیه شده در فصل سرما و زمستان این شربت را نیمه گرم استفاده کنید تا گرمی عارضی آن سبب پخته شدن بهتر مواد (نضج) شود. در فصل گرما و تابستان توصیه می شود آن را با آب سرد بنوشید تا تشنگی را تسکین و شدت حرارت بدن را کاهش دهد.
چه افرادی نباید از سکنجبین استفاده کنند
مبتلایان به ضعف اعصاب
در معدههای سرد و ضعیف
مبتلایان به دردها و مشکلات رحمی
مبتلایان به تکرر ادرار و سایر مشکلات مثانه
مبتلایان به زخمهای گوارشی
در زمان حالت تهوع
در این افراد هر اندازه ترشی سکنجبین بیشتر باشد عارضه های جانبی بیشتری نمایان خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...