راحت طلبی در وجود خودمان بشناسیم |
... |
یک جلوه از معرفت نفس این است که راحتطلبی را در وجود خودمان بشناسیم
انشاء الله خدا به ما توفیق بدهد که راحتطلبی را در وجود خودمان بشناسیم. و این یک جلوه از معرفت نفس است؛ کهپیامبر(ص) فرمود: «مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّه»(مصباحالشریعه/13) و امیرالمؤمنین(ع) فرمود: «مَعْرِفَةُ النَّفْسِ أَنْفَعُ الْمَعَارِف» (غررالحکم/9865)همینکه کسی واقعاً بفهمد که راحتطلب است، خودش یک توفیق است و نیاز به دعا و استعانت از خداوند دارد. از خدا بخواهیم که راحتطلبی ما را به ما نشان بدهد؛ هرجلوهای از راحتطلبی که در وجود ما هست به ما نشان بدهد. چون هر کسی راحتی را در یک چیزی میخواهد و میداند.
از خدا مدد بگیریم که راحتطلبی را در خودمان و در خانوادههای خود از بین ببریم.اینقدر دربارۀ بچههای خود، نگویید: «بگذار بچه راحت باشد!» با این کار در واقع بچۀ خودتان را راحتطلب بار میآورید و او را خراب میکنید.
باید راحتی را مدیریت کنیم نه اینکه کلاً آن را قلع و قمع کنیم!/ گاهی باید راحتی باشد و گاهی نباید باشد؛ این است که کار ما را سخت کرده است!
البته نباید راحتی را به طور مطلق حذف کنیم، حتی برای برخی از انواع راحتیها باید اقدام کنیم. مثلاً رفتن به خارج شهر و استفاده صحیح از راحتی و تفریح در یک حدّی خوب است. اینکه ما باید علیه راحتی اقدام کنیم، معنایش این نیست که خودمان را غرق در عدم راحت کنیم.
اتفاقاً اگر میگفتند به طور کلی راحتی را کنار بگذارید، مبارزه با آن زیاد سخت نبود، بدون بحث کلاً آن را کنار میگذاشتیم. ولی مسأله اینجاست که گاهی باید این راحتی باشد و گاهی نباید باشد. این است که کار ما را در مدیریت «راحتی» سخت میکند. باید آن را مدیریت کنیم نه اینکه کلاً قلع و قمع کنیم.آن جاهایی که انسان زیادی و بیخودی راحتطلبی میکند، باید خودش را جمع کند. اما یک جاهایی هم باید استراحت کنیم.
جالب اینجاست که گاهی اوقات ما برعکس عمل میکنیم! یعنی جاهایی که باید راحتی را کنار بگذاریم، به دنبال راحتی میرویم و جاهایی که باید راحت باشیم خودمان را ناراحت میکنیم و به دنبال برخی از لذتها میرویم که راحتی ما را از بین میبرند. مثلاً گفتهاند: «موسیقی گوش نکن چون موسیقی در درازمدت تو را ناراحت میکند و اعصابت را به هم میریزد.» ولی موسیقی گوش میدهیم.
برخی از راحتیها را باید برویم و به دست بیاوریم. حتی وقتی آنها را به دست میآوریم، ثواب هم میبریم. ولی برخی از آنها را باید ترک کنیم. مهم این است که روحیۀ راحتطلبی خودمان را از بین ببریم و آماده باشیم که هر جا لازم بود راحتی را کنار بگذاریم.
برای تحقق این هدف باید این بیماری راحتطلبی در فرهنگ ما شناخته شود، و در تفکر ما این بیماری جایگاه منحوسی پیدا کند و به آن نگاه بدی داشته باشیم.
معیار «راحتطلبی» در انتخاب همسر
در بحث انتخاب همسر هم به این مسأله توجه کنید. چون زندگی کردن با انسان راحتطلب واقعاً یک مصیبت است! ببینید طرف مقابل شما سختکوش بوده یا نه؟ ثروتمند یا فقیر بودنش در مقابل این روحیۀ مهم و کلیدی اصلاً مهم نیست. مثلاً ممکن است یک کسی ثروتمند باشد ولی راحتطلب نباشد، یا فقیر باشد ولی راحتطلب هم باشد. آنچه مهم است این است که راحتطلب نباشد.
فرم در حال بارگذاری ...