استجابت دعا داراي شرايط و نيز موانعى است |
... |
استجابت دعا داراي شرايط و نيز موانعى است. پيش از بيان آن، مفهوم دعا و مقدمهاى را متذکر مىشويم:
مفهوم دعا: دعا به معنى «خواندن» است، خواندنى که به صورت نيايش و سرود و ستايش، يا خواستن و طلب و درخواست مَدَد و نصرت و ياورى.
مقدمه:
انسان مرتبط با خدا مىکوشد از طريق دعا (راز و نياز و مناجات و عبادت) به خدا نزديک شود. وقتى با کسى آشنا شدى و ارتباط پيوسته شما زمينه اعتماد را فراهم ساخت و از دوستان صميمى او به شمار آمدى، در هنگام نياز به خانهاش مىروى و شرط دوستى را به جا مىآورد و ميثاق و محبت را استوار مىسازد. در را باز مىکند و شما را در اندرون پذيرايى مينمايد و مورد لطف و عنايت ويژه قرار خواهد داد.
براى استجابت دعا بايد شرايطى را مهيا نمود و موانعى را برطرف ساخت. در ذيل به برخى از شرايط و موانع اشاره مىشود:
الف) شرايط استجابت دعا.
1 - ارتباط مداوم با خدا در هر حال:
خداوند به پيامبرش دستور مىدهد که «نفس خويش را در کمال شکيبايى در هر بامداد و شامگاه به دعا کردن و جلب خشنودى خدا وادار کن».(1)
قرآن کسانى را که فقط در هنگام گرفتارى و مشکلات دعا مىکنند، مورد نکوهش قرار داده است: «وقتى به انسان گرفتارى و غمى روى مىآورد، ما را در هر حال (خواب و بيدارى، نشسته و ايستاده) بخواند و چون گرفتاريش را برطرف کنيم، برود (و از ارتباط خود با خدا از جهت کميت و کيفيت بکاهد و گاهى قطع نمايد، به گونهاى که) گويى اصلاً ما را براى گرفتارى که به او رسيده بود، نخوانده است!».(2)
امام صادق (ع) مىفرمايد: «کسى که پيشدستى در دعا نکند و فقط در وقت نزول بلا دست به دعا بردارد، دعايش در آن وقت مستجاب نگردد و فرشتگان گويند: اين آواز را نشناسيم». در روايت ديگرى آمده که «به او مىگويند: تا امروز کجا بودى؟!».(3)
در اصول کافى آمده که خداوند به حضرت داوود(ع) فرمود: «مرا در روزهاى خوش و آسايش ياد کن تا من دعاى تو را در روزهاى گرفتارى و سختى اجابت کنم».(4)
2 - دعا بايد از صميم قلب باشد.
تمام ذرات وجود انسان يک چيزى را بخواهد و طلب کند و دل و زيانش با عمل و رفتارش هماهنگ باشد.
3 - اعتماد به خدا و اطمينان به اجابت او:
امام صادق(ع) فرمود: «خدا دعايى را که از دل غافل و بى خبر برخيزد، مستجاب نمىکند پس وقتى دعا کنى، از عمق دل به او روى آور (و دلت را با زبانت همراه گردان) و سپس به اجابت دعايت مطمئن باش».(5)
4 - قطع اميد از غير خدا و اميد و اطمينان به خداوند.
امام صادق(ع) فرمود: «هرگاه يکى از شما بخواهد که هر چه از خدا درخواست مىکند، خدا به او عطا فرمايد، بايد از همه مردم نااميد و مأيوس گردد و هيچ اميدى جز به درگاه خدا نداشته باشد».(6) او به نقطهاى از ايمان و توکل بايد برسد که بداند همه قدرتها و علل جهان تحت اراده و
فرم در حال بارگذاری ...